Op zoek naar motivatie
Fitness Persoonlijk

Op zoek naar motivatie?

Het is al weer april en de zomer komt steeds dichter bij. Veel mensen willen graag nog wat aan hun figuur doen maar weten soms niet meer waar ze moeten beginnen. Vaak gaat het roer van de een op de andere dag om en gaat het een weekje goed..

Voordat je begint, is het handig dat jezelf afvraagt waarom je graag gezond wilt leven en hoe je dit op een realistische manier kan doen. Ik denk dat het over het algemeen wel voor iedereen soms lastig is om een gezonde levensstijl te combineren met werk, studie, relaties enzovoorts. Echter zouden dit geen redenen mogen zijn om minder gemotiveerd te zijn om genoeg te bewegen en zo veel mogelijk gezond te eten.

Naar mijn mening wordt de lat vaak veel te hoog gelegd, bereiken mensen niet hun doelen die ze voor ogen hadden en raken hierdoor gefrustreerd. Zelf ben ik altijd veel bezig geweest met mijn eigen lichaam en gezondheid. Doorgaande jaren heb ik gemerkt dat het voor mij goed werkt wanneer ik niet te veel druk bij mezelf neerleg en mezelf vooral niet probeer te vergelijken met anderen. Het mentale gedeelte speelt voor mij dus een grote rol.

Wanneer ik plezier blijf ervaren in wat ik doe, blijf ik ook gemotiveerd. Natuurlijk heb ik ook wel eens dagen dat ik echt geen zin heb om te gaan trainen of om helemaal gezond te eten. Dit pak ik dan wel weer zo snel mogelijk op en ga ik verder waar ik gebleven was. Vroeger gooide ik snel de handdoek in de ring en ging dan weer lekker op de ongezonde automatische piloot. “Ik had dan toch al een dag slecht gegeten en het was dan eigenlijk allemaal voor niets geweest.”
Dikke onzin dus en zo jammer om in deze smoes te geloven. Wanneer dit gebeurde, verloor ik dus mijn motivatie en had ik een slecht gevoel over mezelf.

In deze blog wil ik graag laten zien waar ik geregeld motivatie en inspiratie vandaan haal en hoe ik deze toepas op mijn eigen leven. Hiermee hoop ik anderen ook een duwtje in de rug te geven naar een gezonder zelf en vooral een goede start.

1. Succesverhalen
Ik weet nog dat ik dat rond de zestien was en nog niet veel wist over krachttraining en voeding. Op een dag kwam ik uit bij de website bodybuilding.com. Lekker Amerikaans maar zo uitgebreid en duidelijk! Wanneer je naar het onderdeel motivatie gaat, kun je ook verder klikken naar transformaties. Ik geloofde mijn ogen niet bij wat ik zag en werd meer gemotiveerd dan ooit.

Niet alleen jonge vrouwen en mannen maar ook moeders, studenten en ouderen die hun levensstijl totaal wisten om te gooien en er vol voor te gaan. Dit is tevens ook bewijsmateriaal dat het nooit te laat is om te beginnen. De voor-en-na foto’s geven mij een enorme boost en maken mij bewust van het feit dat je dit zelf in de hand hebt. Als zij dat kunnen, kan ik dat toch ook? Bij elke transformatie staat een verhaal over hoe en waarom zij zijn begonnen met deze levensstijl wat vaak erg inspirerend is. Daarnaast laten zij ook hun voedings- en trainingschema zien. Super interessant! Klik hier als je deze transformaties ook wilt zien.

2. Foto’s
Smijt die weegschaal door het raam en begin met het maken van foto’s voor jezelf. Maak bijvoorbeeld om de twee weken een foto van jezelf in sportkleding en leg deze steeds naast elkaar. Zorg er dan wel voor dat je dit doet onder dezelfde omstandigheden. Bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip en vanaf dezelfde afstand. Zo heb je een eerlijker beeld van je eigen transformatie.

Toen ik dit voor het eerst bij mezelf deed over een periode van acht weken, zag ik hoe mijn middel afslankte, alles droger en ronder werd. Deze verandering gaf me echt een goed gevoel en hierdoor bleef ik ook gemotiveerd omdat ik verandering kon zien. Je hebt gewoon bewijsmateriaal in je handen wat niet liegt, terwijl de weegschaal misschien niet veel verandering aangeeft door krijgen van meer spiermassa en het verliezen van vet.

3. Verdiep je in wat je doet
Ook als je nauwelijks boeken leest, is het toch een aanrader om het in dit geval te doen. Niet alleen boeken maar ook informatieve websites. Wat ik vaak merk is dat mensen snel advies bij vrienden of collega’s gaan zoeken omdat ze niet echt weten waar te beginnen. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee maar je kunt ook zelf het heft in eigen handen nemen en kennis op doen en jezelf hierin ontwikkelen.

Wanneer mensen het even moeilijk hebben zeggen ze vaak: “Ja, die zegt dat ik het zo moet doen en de ander zegt weer dat ik het zó moet doen… Nu weet ik ook niet meer hoor.” Door frustratie stoppen ze er maar mee en leggen ze de verantwoordelijkheid maar bij de ander neer. Voor mij is er dus een positieve relatie tussen kennis en motivatie. Als je beter weet waarom je dingen doet, hoe het komt dat het werkt en ook wat je vooral niet moet doen, leid dit voor mij tot meer motivatie. Het is natuurlijk niet realistisch om te denken dat je alles kan weten, maar een basis is al een heel goed begin.

4. Plezier
Accepteer het feit dat het veranderen van je lichaam tijd nodig heeft. Wanneer je te veel druk en spanning bij jezelf neer legt, haal je het plezier uit het proces weg. Straf jezelf dan ook niet af wanneer het even niet volgens plan loopt. Zelf heb ik lang in hokjes gedacht namelijk ‘gezond’ en ‘niet gezond’. Hierdoor maakte ik het mezelf veel te moeilijk en leidde dit uiteindelijk alleen maar tot teleurstelling ten opzichte van mezelf. Ik wou dan ook vooral eten wat ‘’gezond’’ was maar ging dan wel de dag erna onder de zonnebank. Heel gezond ja. In hokjes denken heb ik dan ook maar achterwege gelaten. Schiet je uiteindelijk niet veel mee op.

Doordat ik het zelf nu meer kan zien als een groter en breder geheel, behoud ik mijn plezier in wat ik wat ik doe en voel ik me niet schuldig als ik eens voor de crème brulée ga. Gezond leven begint bij respect voor je eigen lichaam. En buiten voeding en beweging zijn er nog tal van factoren die hier invloed op hebben, zoals plezier in wat je doet.

5. Beloon jezelf
Dit werkt bij mij heel goed voor mijn eigen motivatie. Je kan er de interpretatie aan geven die je zelf wilt. Je beloont jezelf al wanneer je in gedachten jezelf een schouderklopje geeft na succes. Na een training of dag denk ik altijd even na over wat er allemaal goed ging. Dit zorgt bij mij voor meer zelfvertrouwen en motivatie.

Het is dan ook een tip om een logboek bij te houden waarin je dagelijks of wekelijks schrijft wat er goed gaat en waar je gemiste kansen liggen. Je kunt dan altijd eens terug kijken naar je eigen handelen en naar de weg die je al hebt afgelegd. Voor mij werkt dit heel erg motiverend en zie het dan als cadeautje voor mezelf.

Write a comment